Vil bli trener på heltid

Nazir Safi

Nazir Safi

En ferietur til Norge resulterte i fulltidsjobb hos Sterling White Halibut og trenerverv i Hjelmeland Idrettslag. Nå har Marcin Wodka (31) ambisjoner om å bli fotballtrener på heltid.

Sommeren 2005 reiste Marcin Wodka og noen venner på biltur fra Polen til Norge. Underveis på bilturen skulle
kameratgjengen i utgangspunktet bare kjøre gjennom Hjelmeland, men slik ble det ikke.

Marcin og vennene ble derimot værende et par dager på Hjelmeland for å plukke moreller, og de to påfølgende morellsesongene ble polakkene inviterte tilbake til Hjelmeland for å plukke bær.

Til tross for to sesonger med bærplukking, visste Marcin lite om hva som ventet da han pakket kofferten og flyttet til Hjelmeland.

– Jeg visste nesten ingenting om Norge, men jeg hadde hørt mye om den vakre naturen her, forteller han.

Marcin trivdes så godt på Hjelmeland at han begynte å søke etter andre jobber. Etter fem måneder i entreprenør-bedriften Brødrene Jørmeland AS, ble han i 2008 ansatt i kveiteslakteriet til Sterling White Halibut.

SPILLENDE TRENER: Spillerstallen til Hjelmeland Idrettslag sitt seniorlag i fotball kan til tider bli for tynn. Hvis laget ikke greier å stille til kamp med nok spillere, kaster Marcin rask på seg den hvite trøya. (Foto: Morten Hetland)

OPP OG NED I FOTBALLEN

Etter å ha bodd i Norge et drøyt år, begynte Marcin å trene fotball på de to seniorlagene til Hjelmeland Idrettslag. Den første sesongen spilte han kamper for B-laget, men fra 2010-sesongen fikk han jevnlig spille kamper for A-laget. I utgangspunktet hadde han ingen ambisjoner om å bli fotballspiller på fritiden, men slik ble likevel realiteten.

– Jeg trente med fotballaget for å holde meg i form, men etter hvert som jeg fikk spille kamper, ble det straks mye kjekkere, forteller 31-åringen.

Det spiller ingen rolle om jeg blir trener her i Norge eller i Polen,
bare jeg får drive med fotball.

Marcin Wodka, fotballtrener

Etter hvert var det heller ikke nok å bare spille kamper. Da Tor Magne Håland la opp som trener etter lang tids innsats for Hjelmeland Idrettslag, tok Marcin over tøylene for både seniorlaget og G16-laget i forkant av 2012-
sesongen.

G16-guttene gjorde en god sesong, mens seniorlaget slet tungt og rykket ned til 6. divisjon, der de spiller i år. Marcin forteller at nedrykket blant annet skyldes en veldig tynn spillerstall, mange unge spillere og ustabilitet på keeperplassen.

– I årets sesong er målet å ligge i toppen av 6. divisjon, og med marginene på vår side kan opprykket være innen rekkevidde, tror den engasjerte fotballtreneren.

Rollen som trener for G16-laget overlot Marcin i år til Tor Magne Håland, men han tok likevel initiativ til å samle
spillere på aldersbestemte lag til friville treninger etter skoletid i vinterhalvåret.

LAGET: Marcin poserer stolt sammen med spillerne som deltok i årets første seriekamp. Bak fra venstre: Marcin Wodka (spillende trener), Harald Andresen, Marius Loktu, Jon-Viggo Andresen (kaptein), Anis Kassimi og Kristian Bjørkeland. Fremme fra venstre: Christian Vanvik, John Eirik Svendsen, Sveinung Sandvik, Sondre Hovda og Endre Yong Lomeland. Eirik Fossaa spilte også denne kampen, men var ikke til stede under fotograferingen. (Foto: Morten Hetland)

KOM GRUNNET ARBEIDSLEDIGHET

Interessen for idrett, og da spesielt fotball, har Marcin hatt med seg fra barndommen av. Han startet fotballkarrieren sin i hjemlandet, men forteller selv at nivået på prestasjonene der var veldig lavt.

Sportsinteressen var én av grunnene til at Marcin studerte idrettsfag i tre år, noe som kvalifiserer til jobb som gymlærer. Videre har Marcin studert mediefag i to år, samt jobbet innen markedsføring.

– Det var stor arbeidsledighet i Polen, og til tross for at jeg hadde utdanning var det vanskelig å få jobb. Dette var en av faktorene til at jeg valgte å bosette meg i Hjelmeland, forteller han.

Etter fem år i Ryfylke sitter Marcin igjen med et positivt inntrykk av lokalbefolkningen. 

– Hjelmelandsbuene er veldig hyggelige og hjelpsomme folk. De hilser alltid vennlig når jeg går forbi dem. Det setter jeg veldig stor pris på, sier han. 

TAKTIKK: Marcin diskuterer taktikken for dagens treningskamp mot juniorlaget til Staal Jørpeland Idrettslag sammen med Hjelmeland-kaptein Jon-Viggo Andresen. (Foto: Morten Hetland)

Selv om Marcin har oppholdt seg i Norge de siste fem-seks årene, er han fremdeles ikke helt komfortabel med det norske språket.

– Jeg har ikke fått fullført norskopplæringen, men øver mye på egenhånd. Jeg har relativ god kontroll på skriftspråket, men sliter litt mer med den muntlige biten, forteller han.

Kommunikasjonen med spillerne, både på treningsfeltet og under kamper, foregår derfor på engelsk, men Marcin avkrefter at dette gjør jobben vanskeligere. 

– Spillerne på laget er flinke i engelsk, og i tillegg har vi et par spillere med utenlandsk opphav, som enda ikke kan så godt norsk. Da er det bedre å kommunisere på engelsk med hele laget, sier han.

Marcin har derimot ingen ambisjoner om å la norsken bli liggende. Ved hjelp av lydbøker og andre hjelpemidler vil han videreutvikle språkferdighetene.

PEP-TALK: Lagleder Sveinung Sandvik (delvis gjemt, i blå trøye) roser fotballtrener Marcin sin evne til å gi positive tilbakemeldinger, selv om det gjerne butter litt imot. (Foto: Morten Hetland)

DRØMMER OM TRENERKARRIERE

Til tross for de språklige utfordringene, er Marcin opptatt av å gi laget tilbakemeldinger. Lagleder for seniorlaget, Sveinung Sandvik, roser innsatsen hans.

– Forholdene var ikke godt tilrettelagt da han begynte som trener, men Marcin har tatt jobben seriøst fra første dag. Han har høye ambisjoner for laget, og vet hvordan «hans» fotball skal spilles. Resultatene har ikke alltid gått vår vei, men Marcin har beholdt troen på laget, og gjort en kjempejobb med å bygge opp lagmoralen, som hadde nådd et bunnivå da han overtok. Han er flink til å gi positive tilbakemeldinger, selv om det bikker imot, forteller Sandvik.

Marcin er flink til å gi spillerne positive tilbakemeldinger,
selv når det bikker imot.

Sveinung Sandvik, lagleder

Selv om trenerkarrieren hans startet i det små, er ambisjonene store. Marcin forteller at han svært gjerne vil bli fotballtrener på heltid, og drømmer om å leve av treneryrket.

I etterkant av idrettsutdanningen fra Polen, har han nemlig fullført UEFA B-lisenskurs. Han har deltatt på trenersamlinger i Italia flere ganger, der han også har tatt med seg unge Hjelmeland-spillere, som har fått vise seg frem for italienske toppklubber.

Trenergjerningen på høyere nivå krever likevel mye mer kompetanse og erfaring enn det Marcin har i dag, men han har stor tro på å oppnå drømmen sin, og har ambisjoner om å ta både UEFA A- og UEFA PRO-lisenskurs i nær fremtid.

– De to kursene som gjenstår er veldig krevende, og krever minimum to års relevant trenerpraksis, forteller han.

– Det spiller ingen rolle om jeg blir trener her i Norge, eller i Polen, bare jeg får drive med fotball, avslutter Marcin Wodka, trener for seniorlaget i fotball.

OBSERVANT: Som trener for seniorlaget til Hjelmeland Idrettslag, har Marcin fått en tøff start på trenerkarrieren. Han har følgt laget siden starten av 2012-sesongen, som endte med soleklart nedrykk. Likevel leter han alltid etter det beste i hver enkelt spiller, og bruker disse observasjonene til å utvikle laget. (Foto: Morten Hetland)

Del:

Facebook
Twitter
E-post
Print
 • No comments yet.
 • Add a comment
  MAGASIN

  Andre artiklar:

  Culture

  Opnar kunstgalleri

  Hanne Sundbø har valt å satsa på kulturbasert næring heime på garden Hagalid. I juni opnar ho døra til Galleri Eldhuset. – Eg håpar huset kan kle moderne kunst, seier Sundbø.

  Les meir »
  Leisure

  Vil bli trener på heltid

  En ferietur til Norge resulterte i fulltidsjobb hos Sterling White Halibut og trenerverv i Hjelmeland Idrettslag. Nå har Marcin Wodka (31) ambisjoner om å bli fotballtrener på heltid.

  Les meir »
  Building and Construction

  Graving og transport som livsstil

  Lars Gunnar Jansen (49) byrja sin yrkesaktive karriere for 33 år sidan. Han har drive med anleggsarbeid og kjørt lastebilar og gravemaskinar i meir enn halve livet. Jobben hans har blitt ein livsstil.

  Les meir »